Strony

10 marca 2011

Warzywa, nigdy na surowo.



Czy wiecie, że...

Chińczycy uważają, że jedzenie świeżych, nieugotowanych, nieusmażonych warzyw jest niezdrowe? Według nich, takie warzywa są brudne i są przeciwieństwem zdrowego jedzenia. Po odpowiednim przyrządzeniu warzywa stają się miękkie i wilgotne, i dopiero wtedy można je zjeść.
Zupełnie inaczej niż u nas. Przecież to właśnie sałatka w porze lunchu jest najzdrowsza, prawda?

Dlatego w chińskiej restauracji nigdy nie zasmakujesz sałatki, jaką znamy. Świeża - Sałata? Marchewka? Ogórek? Pomidor? Jeśli masz na nie ochotę, musisz wybrać się do knajpy z zachodnim jedzeniem.


4 komentarze:

  1. Faktycznie, w chińskich knajpach warzywa są zawsze przetworzone. Nie wiedziałam, że taki jest tego powód... Chociaż nie powiem, lubię chińszczyznę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. co kraj to obczyaj.., ale bardziej wolę "nasze" podejście do warzyw ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, ja też chińszczyznę lubię mimo ich przetworzonych warzyw, ale nie ma to jak nasza sałatka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. aż mi zapachniało z tych zdjęć mmmmmm

    OdpowiedzUsuń

jeśli podróżujesz razem ze mną, będzie mi bardzo miło, kiedy zostawisz po sobie ślad :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...